آسیاب دامداری یکی از تجهیزات کلیدی و مهم صنعت دامپروری به شمار میرود که هدف آن خرد و آسیاب کردن خوراک دام است و میتواند نقش موثری در تهیه غذای سالم و مناسب برای دامها و گاوها داشته باشد. بدین صورت کیفیت غذای دام را بهبود بخشیده و موجب افزایش بازدهی آن میشود. آسیابهای دامداری انواع مختلفی دارند که هر یک بر اساس ویژگیها و کاربردهای خاص خود میتوانند انتخاب مناسبی بوده و هزینهها را کاهش دهند. ما در این مقاله به معرفی انواع آسیاب دامداری، نحوه عملکرد آنها و مزایا آسیاب کردن خوراک دام میپردازیم تا شما با کسب اطلاعات دقیق و مناسب بتوانید بهترین بهرهوری را داشته باشید.
آشنایی با انواع آسیاب دامداری
آسیاب دامداری یا آسیاب گاوداری در واقع وسیلهای است که وظیفه خرد کردن و آسیاب کردن مواد مختلف، با ابعاد مختلف را دارد. این نوع آسیاب میتواند انواع مختلفی از جمله آسیاب چکشی صنعتی و یا آسیاب غلتکی داشته باشد که این موارد در دامداری نقش اساسی و مهمی دارند. آسیاب چکشی و آسیاب غلتکی میتوانند مواد اولیه خوراک دام را به خوبی خرد و آسیاب کرده و به ابعاد مورد نظر در آورد تا بتوان محصول نهایی را تولید نمود. در ادامه به معرفی این دو نوع آسیاب دامداری میپردازیم تا بتوانید با اطلاعات کامل هر یک از انواع آسیاب مورد نظر خود را خریداری نمایید.
آسیاب دامداری چکشی
دستگاه آسیاب چکشی برای خرد و آسیاب کردن مواد خوراکی مورد استفاده قرار میگیرد. علاوه بر این، این دستگاه میتواند به پوستگیری دانه و کنجاله کردن آن نیز بپردازد. این آسیاب دامداری به وسیله چکشهای خود، به مواد داخل محفظه ضربه وارد کرده و آنها را ریز و پودر میکند. برخورد چکشها با مواد موجب تولید گرما میشود، به همین دلیل از این دستگاه برای دانههای روغنی کمتر استفاده میشود. این دستگاه میتواند چکشهای ثابت و متحرک داشته باشد که بر روی یک محور دورانی نصب شده و مواد اولیه را خرد میکند. این دستگاه از یک الک برخوردار است که به کمک آن اندازه مورد نیاز مواد پس از آسیاب شدن را مشخص میکند. قدرت و میزان بازدهی یک آسیاب گاوداری چکشی، به کیفیت، ابعاد و طرز قرارگیری چکشها بستگی دارد.
مشخصات فنی آسیاب گاوداری چکشی
- شکل، ابعاد و تعداد چکشها: چکشهایی که در آسیاب چکشی مورد استفاده قرار میگیرند، انواع، اشکال و ابعاد مختلفی داشته و این موضوع میتواند بر تعداد آن نیز تاثیرگذار است.
- میزان دقت چکشها: وزن چکشها باید نسبتا برابر باشند تا بتوانند با دقت بالا مواد اولیه را خرد کنند. تفاوت وزن چکشها با یکدیگر نباید بیشتر از 5 گرم باشد و باید فاصله قرارگیری آنها با هم مناسب باشد.
- نحوه قرار گرفتن چکشها: نحوه قرارگیری چکشها، به تعداد چکشها و موقعیت نسبی آنها بستگی دارد. این چکشها باید در مکان و فاصله مناسبی از هم قرار گیرند تا بتوانند عملکرد خوبی داشته باشند.
- سرعت چکشها: سرعت حرکت و ضربه چکشها، انرژی و قدرت دستگاه، به نحوه چرخش محور اصلی بستگی دارد. هرچه سرعت طولی محور بیشتر باشد، قدرت ضربه وارد شده بر مواد بیشتر بوده و توان آسیاب کردن دستگاه نیز بالا میرود.
مزایا استفاده از آسیاب گاوداری چکشی
- امکان آسیاب مواد در ابعاد مختلف
- قابلیت پودر کردن انواع غلات و حبوبات
- تعمیر و نگهداری با هزینه کم
- هزینه خریداری و راهاندازی اولیه کمتر
آسیاب دامداری غلتکی
دستگاه آسیاب غلتکی، از دو غلتک برخوردار است که غلتک اول سطحی برجسته داشته و سطح غلتک دوم صاف میباشد. سرعت حرکت این غلتکها با یکدیگر متفاوت بوده و میتوانند مواد اولیه را ورقهای نمایند. از این دستگاه برای شکستن دانهها و مواد فیبری استفاده میشود. فرآیند آسیاب کردن دستگاه آسیاب غلتکی به سه روش ترکیبی انجام میشود که شامل برش، سایش و خرد کردن هستند.
این دستگاه از اجزا مختلفی تشکیل شده است که موجب افزایش کارایی این دستگاه میشوند. اجزا اصلی این دستگاه شامل موارد زیر میباشند:
- فیدر
- یک یا دو جفت و یا تعداد بیشتر غلتک
- شاسی و پایه
- موتور الکتریکی آسیاب
- خروجی مواد آسیاب شده
غلتک بالایی سرعت حرکت بیشتری داشته و یاتاقان آن ثابت است، اما غلتک پایینی با سرعت کمتری میپرخد و یاتاقان آن جهت تنظیم فاصله این غلتک با غلتک بالایی، متحرک میباشد.
مزایا آسیاب گاوداری غلتکی
- تولید صدا و گرد غبار کمتر
- بازدهی انرژی بالا
- تولید حرارت نسبتا کم
- تولید قطعات یکنواخت و هماندازه
مزایا و کاربردهای آسیاب گاوداری و دامداری
- کاهش رطوبت در زمان هوادهی: آسیاب کردن مواد اولیه 10 تا 30 درصد رطوبت مواد اولیه خوراک را کاهش داده و این مواد را جهت پلت کردن آماده میکند.
- امکان افزودن و پودر کردن مواد معدنی: موادی همچون آنتیاکسیدانها و سایر افزودنیهای مجاز و مورد نیاز برای بدن دامها و گاوها را میتوان هنگام آسیاب کردن مواد اولیه به آنها اضافه نمود.
- حمل و نقل آسان: آسیاب کردن مواد اولیه، موجب کاهش حجم غلات و کاهش فضای اشغالشده میشود، به همین دلیل انتقال و جابجایی آن نیز به آسانی امکانپذیر است.
- هضم راحت خوراک مصرفی: آسیاب کردن مواد غذایی هضم و گوارش خوراک را آسانتر کرده و در سلامت دام تاثیرگذار است.
- کاهش بیماریهای گوارشی: زمانی که هضم مواد غذایی برای دام و گاوها آسانتر شود، بیماریهای گوارشی آنها نیز کاهش پیدا کرده و سلامتی آنها بهبود پیدا میکند.
- آمادهسازی مواد جهت پلت شدن: آسیاب کردن مواد اولیه، امکان پلت کردن مواد غذایی را برای صنعت دامداری و تهیه خوراک دام آسانتر کرده و کیفیت پلت را افزایش میدهد.
برای آشنایی با دستگاه پلت کلیک کنید.