تجهیزات مورد نیاز برای راه اندازی مرغداری

01/09/2024
تاریخ آخرین بروزرسانی 1403/06/11
تجهیزات مورد نیاز برای راه اندازی مرغداری

بسته به نوع فعالیت مرغ داری(جوجه کشی، مرغ گوشتی و یا تخم گذر) به دستگاه ها و تجهیزات متفاوتی، نیاز دارید. در ادامه قصد داریم شما را با مهمترین تجهیزات مورد نیاز در این صنعت آشنا سازیم.

ایران صنعت
ایران صنعت

جهت راه‌اندازی یک مرغداری مجهز و کارآمد، باید از تجهیزاتی استفاده نمایید که علاوه بر داشتن بیشترین کارایی، هزینه کمتری نیز برای شما به همراه داشته باشد. به همین دلیل بهترین کار این است که پیش از هرگونه اقدامی، با تجهیزات مورد نیاز برای راه‌اندازی مرغداری آشنا شده و هر یک از انواع این تجهیزات را با توجه به شرایط و نیاز خود انتخاب نموده و خریداری نمایید. در این مطلب ما به معرفی 12 مورد از تجهیزات ضروری و مورد نیاز جهت داشتن یک سالن پرورش مرغ کارآمد می‌پردازیم تا شما با تهیه این موارد بتوانید با کمترین هزینه ممکن، میزان سوددهی و درآمد خود را از این کسب و کار به بالاترین حد افزایش دهید.

برای راه‌اندازی مرغداری به چه تجهیزاتی نیاز است؟

جهت پرورش انواع پرندگان مختلف از جمله مرغ، بوقلمون، بلدرچین، کبک و … تجهیزات متنوعی مورد نیاز است که بسته به پرنده مورد نظر و هدف شما از پرورش آن‌ها می‌توانند متفاوت باشند. پرنده‌های مختلف را با دو هدف کلی پرورش می‌دهند که هدف اول استفاده از تخم خوراکی آن‌هاست و هدف دوم، گوشتی کردن پرنده‌ها می‌باشد. سالنی که برای پرورش پرنده‌های تخم‌گذار و استفاده از تخم خوراکی آن‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد، از نظر تجهیزات با سالن پرندگانی که برای استفاده از گوشت آن‌ها تهیه شده است، تفاوت‌های بسیار کمی دارند. به طور کلی انواع تجهیزاتی که برای کاهش تلفات و افزایش سودآوری مرغداری مورد استفاده قرار می‌گیرند، شامل موارد زیر هستند:

1. خاک اره یا پوشال نرم برای کف سالن

استفاده از پوشال نرم یا خاک اره برای کف سالن مرغداری، از آسیب دیدن پاهای مرغ‌ها بر روی زمین سیمانی جلوگیری کرده و از ریختن فضولات پرنده بر روی زمین و لیز خوردن مرغ‌ها بر روی این فضولات جلوگیری می‌کند. علاوه بر این، پوشاندن کف سالن با پوشال باعث می‌شود که بهداشت سالن به خوبی رعایت شده و موجب بروز عفونت‌های باکتریایی یا قارچی نشود. همچنین برخی از پرندگان عادت دارند که فضولات یکدیگر را بخورند، به همین دلیل در صورت عدم وجود پوشال یا خاک اره بر روی کف سالن احتمال بروز بیماری کوکسیدیوز نیز وجود دارد. تمیز نمودن کف سالن با وجود خاک اره یا پوشال نیز بسیار آسان‌تر بوده و تمامی فضولات مرغ‌ها با پوشال یا خاک اره از بین می‌روند.

2. لامپ‌های روشنایی

این لامپ‌ها برای روشن کردن فضای مرغداری بوده و به پرندگان کمک می‌کند تا به آسانی به خوردن آب و غذا در شب بپردازند. علاوه بر این، جوجه‌ها برای تکمیل دوره‌های مختلف رشد خود به میزان کافی از روشنایی در ساعات مختلفی از شبانه‌روز احتیاج دارند. به عنوان مثال پرنده‌های تخم‌گذار به 14 تا 16 ساعت روشنایی، پرنده‌های گوشتی به 18 الی 20 ساعت و جوجه‌ها تا سن دو هفتگی به 23 ساعت روشنایی در شبانه‌روز نیازمندند که این نیاز با لامپ‌های روشنایی پرطرف می‌شود.

لامپ های روشنایی مرغداری

3. فن تهویه

فن تهویه یکی از تجهیزات مهم و ضروری سالن‌های پرورش طیور است که برای تهویه و سالم‌سازی هوای سالن مرغداری استفاده می‌شود. فضولات پرندگان آمونیاک زیادی دارد و بوی نامطبوعی ایجاد می‌کنند. بدین صورت با افزایش آمونیاک و دی اکسید کربن در محیط، تنفس مرغ‌ها دچار مشکل شده و می‌توانند موجب افزایش میکروب شود. به همین دلیل استفاده از فن تهویه یک امر ضروری بوده و با افزایش دما در فصل تابستان، از بروز بیماری‌های مختلف مانند همخواری و یا تلفات در اثر گرما پیشگیری می‌کند.

4. آسیاب و دستگاه پلت

برای تهیه غذای مقوی و مغذی برای پرورش مرغ‌ها باید از مواد غذایی متنوعی استفاده نمود تا یک جیره غذایی کامل و سالم تهیه شود. برای این کار باید انواع ویتامین‌ها، مواد معدنی، کربوهیدرات، پروتئین، چربی‌های لازم و … را آسیاب کرده و با درصد مناسب با یکدیگر مخلوط نمایید تا جیره غذایی سرشار از مواد مغذی برای پرندگان پرورشی خود ایجاد نمایید.

بر اساس مطلبی در سایت دنیای اقتصاد:

اکثریت پرورش‌دهندگان مرغ «دستگاه پلت» ندارند، اما مرغداری‌هایی که به سمت مصرف پلت رو آورده‌اند وقتی از پلت استفاده کنند ضریب تبدیل بهتر و از آن طرف ریخت و پاش دان کمتر می‌شود.

برای آسیاب و پلت کردن این مواد غذایی، باید از دستگاه‌ها و تجهیزات تخصصی و با کیفیتی استفاده نمایید که بتوانند کیفیت مواد غذایی مرغ‌های شما را نیز افزایش دهند. با توجه به این موضوع، دستگاه‌هایی همچون آسیاب چکشی خوراک دام و طیور و دستگاه پلت ساز خوراک دام و طیور می‌توانند انتخاب‌های مناسبی باشند. ایران صنعت یکی از تولیدکنندگان بزرگ در زمینه انواع ماشین‌آلات صنعتی به شمار می‌رود که شما می‌توانید آسیاب چکشی خوراک طیور و یا دستگاه پلت ساز خوراک طیور مورد نظر خود را از این فروشگاه تهیه نمایید.

دستگاه پلت خوراک دام

5. دانخوری

دانخوری یک وسیله ساده برای تغذیه پرندگان است که می‌تواند به اشکال مختلف و جنس‌های متفاوت ساخته شود. با توجه به این موضوع، هنگام تهیه این وسیله باید دقت کنید که دانخوری مورد نظر شما از پلاستیک نامرغوب یا فلزاتی که زنگ می‌زنند نباشد که موجب جذب آلودگی و یا انتقال بیماری به پرندگان شود. علاوه بر این، دانخوری باید به گونه‌ای باشد که از هدر رفتن و تلف شدن مواد غذایی درون آن جلوگیری نماید. انواع مختلفی از دانخوری وجود دارند که شامل دانخوری‌های دستی یا سطلی، ناودانی یا جمعی، زنجیری و اوگری می‌باشند که هر یک از آن‌ها می‌توانند بر اساس شرایط و نیاز شما انتخاب مناسبی باشند.

6. آبخوری طیور

آبخوری نیز از تجهیزات مهم و اساسی سالن‌های مرغداری محسوب می‌شود که امکان آشامیدن آب سالم را برای مرغ‌ها و پرندگان فراهم می‌کند. مصرف آب موجب خنک کردن بدن مرغ، رفع تشنگی و هضم مواد غذایی آن‌ها می‌شود؛ به همین دلیل آب توسط پرندگان بیشتر از غذا مصرف می‌شود. با توجه به این موضوع، ظرف آبخوری مرغ‌ها باید همیشه پر باشد.

آبخوری‌ها در انواع مختلفی تهیه و تولید می‌شوند که شامل آبخوری کله‌قندی، ناودانی، زنگوله‌ای و نیپل می‌باشند. هر کدام از این موارد می‌توانند مزایا و معایب خاص خود را داشته و در صورت داشتن جنس مناسب، از انتقال بیماری به پرندگان جلوگیری نمایند.

7. وسایل گرم‌کننده و هیتر مرغداری

هیتر یا وسایل گرم‌کننده از تجهیزات مهم و ضروری برای فصل زمستان است که با گرم کردن محیط سالن مرغداری، از بروز بیماری‌های مختلف و مریض شدن پرندگان جلوگیری می‌کند. علاوه بر این، هیترها می‌توانند در رشد بهتر پرنده‌ها نیز تاثیرگذار باشند. انواع مختلفی از هیتر برای مرغداری وجود دارد که شما می‌توانید بر اساس شرایط مرغداری خود آن‌ها را انتخاب نمایید. از انواع هیتر مرغداری می‌توان به هیترهای آتش درون، جت هیتر، بخاری‌های فن‌دار برقی و بخاری‌های برقی تابشی اشاره کرد.

8. قفس مرغ

قفس برای مرغ‌هایی استفاده می‌شود که تخم‌گذار بوده و هدف شما از پرورش آن‌ها، استفاده از تخم‌های خوراکی این پرندگان است. قفس‌ها مکانیزه بوده و به شما اجازه می‌دهد تا با پرورش این مرغ‌ها و استفاده از تخم‌های آن‌ها، کسب درآمد نمایید. قفس مرغ باید مجهز به آبخوری، دانخوری، سینی جمع‌آوری تخم و سینی تجمع فضولات باشد تا پرورش مرغ‌های شما را آسان‌تر کرده و نیازی به تهیه تجهیزات اضافی نباشد. قفس‌های مکانیزه به صورت چند طبقه هستند و این امکان را در اختیار شما قرار می‌دهند که بتوانید پرندگان بیشتری را پرورش داده و بازدهی کسب و کار شما را افزایش دهند.

9. پد سلولزی

پد سلولزی باید بر روی دیواره مرغداری نصب شود تا از انتقال گرما در تابستان به داخل مرغداری جلوگیری نماید. پد سلولزی از مخزن و پمپ آب برخوردار است که با ریختن آب به صورت قطره‌ای بر روی پد، موجب تبخیر آن و خنک کردن فضای اطراف می‌شود. با خنک شدن هوا از طریق پدهای سلولزی، فن‌های تهویه هوای خنک را به داخل سالن وارد کرده و هوای گرم را به بیرون هدایت می‌کنند. بدین صورت دمای سالن در روزهای گرم تابستان کاهش پیدا کرده و شرایط داخل سالن را بهبود می‌بخشد.

10. تابلو برق کنترل سالن

برای اطلاع از میزان دما و رطوبت، میزان آب و دان مصرفی توسط مرغ‌ها، شرایط تهویه هوا و … در سالن مرغداری و کنترل تمامی این شرایط، از یک تابلو برق اتوماتیک استفاده می‌شود تا پروسه پرورش طیور به درستی و کاملا هوشمندانه پیش برود.

11. ژنراتور تولید کننده برق

یکی از مشکلاتی که می‌تواند برای سالن‌های مرغداری و پرورش طیور رخ دهد، قطع شدن برق شهری است که این اتفاق موجب افزایش دمای سالن، کاهش اکسیژن و کاهش آب و دان کافی مورد نیاز مرغ‌ها می‌شود. با افزایش دمای سالن، میزان بوی آمونیاک به سرعت افزایش پیدا کرده و موجب خفگی پرنده‌ها می‌شود. علاوه بر این، گرما، نبودن آب کافی و هوای مناسب و پر از اکسیژن نیز به تلف شدن پرندگان منجر می‌شوند. با توجه به این موضوع، برای جلوگیری از بروز چنین شرایطی باید از ژنراتور تولیدکننده برق استفاده شود تا در صورت قطع شدن برق شهری، ژنراتور بتواند برق مورد نیاز برای فن تهیه و سایر تجهیزات را تامین نماید.

12. لامپ مادر مصنوعی

نگهداری از جوجه‌های یک روزه تا دو هفته‌ای کمی دشوارتر از مرغ‌های بالغ است و برای پرورش آن‌ها به چندین لامپ مادر مصنوعی احتیاج است. جوجه‌ها بدن ضعیفی دارند و باید در دماهای 30 تا 32 درجه نگهداری شوند که در حالت طبیعی این دما توسط بدن مادر به آن‌ها منتقل می‌شود. اما در شرایط صنعتی این امکان وجود نداشته و باید از لامپ‌هایی استفاده شود که به تولید گرمای لازم، نقش مادر آن‌ها را ایفا کند. به طور معمول به ازای هر 80 تا 100 جوجه، از یک لامپ مادر مصنوعی استفاده می‌شود که باید در ارتفاع مناسبی قرار گیرد تا جوجه‌ها را بیش از حد داغ نکند. علاوه بر این، لامپ‌ها باید دورتر از دانخوری و آبخوری جوجه‌ها نصب شوند تا جوجه برای گرم کردن خود مجبور به خوابیدن در داخل ظرف آبخوری یا دانخوری خود نشود.

مطالب مرتبط:

عوامل موثر بر کیفیت خوراک دام

ماشین آلات مورد نیاز برای خط تولید پلت


Loading...

ارسال نظر

(اختیاری)
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید