سیکلونها، دستگاههای جداسازی هستند که برای حذف ذرات معلق از گازها یا هوا مورد استفاده قرار میگیرد.
دستگاه سیکلون یکی از انواع ماشین آلات صنعتی است که عملکرد آن مشابه سانتریفیوژ بوده و مواد جامد را از گازها و هوای محیط جدا میکند. این دستگاه صنعتی بر اساس فاکتورهای مختلف در انواع متفاوتی تولید و در بازار عرضه میشوند که هر یک از آنها ویژگیهای متفاوتی داشته و میتوانند در صنایع مختلفی مورد استفاده قرار گیرند. در این دستگاه از نیروی گریز از مرکز، برای جداسازی ذرات معلق از گاز استفاده میشود.
پیش از اقدام به خرید سیکلون با این دستگاه به طور کامل آشنا شده و پس از آن با اطلاعات کامل و کافی سیکلون مورد نظر خود را خریداری نمایید.
دستگاه سیکلون چیست و چه کاربردهایی دارد؟
دستگاه سیکلون که به آن جداکننده سیکلونی (Cyclonic Separation) نیز گفته میشود، برای جدا کردن ذرات جامد موجود در هوا یا گاز به کمک نیرو گریز از مرکز و نیروی گرانش مورد استفاده قرار میگیرد. ظاهر این دستگاه مشابه یک مخروط برعکس است که راس مخروط آن در قسمت زیرین قرار دارد. این دستگاه در محیطهای صنعتی و برای غبارگیری و جمع آوری ذرات موجود در هوا به دلیل فعالیتهای ماشینی کاربرد دارد. این دستگاه در صنایع مختلفی مورد استفاده قرار میگیرد که شامل موارد زیر میشوند:
- کارخانه تولید گچ
- کارخانه چوببری و تولید مبلمان
- کارخانه آسفالت
- شرکتهای فولادی
- کارخانه تولید سیمان
- کارخانههای متالورژی
- صنعت تولید شیشه
- تاسیسات احتراق زباله
آشنایی با انواع دستگاه سیکلون
سیکلونها بر اساس فاکتورهای مختلفی مانند اندازه و کارایی به انواع متفاوتی دستهبندی میشوند که در ادامه هر یک از انواع سیکلون را به شما معرفی میکنیم.
دستگاه سیکلون لیوت
از این نوع سیکلون برای جداسازی ذرات خشک و غیر چسبنده متوسط تا درشت از هوا استفاده میشود. از کاربردهای این دستگاه میتوان به صنایع کشاورزی، ساختمانی و شیمیایی اشاره کرد.
دستگاه سیکلون سیوت
سیکلون سیوت برای پاکسازی گازهایی که از احتراق سوخت، خشک کردن، پختن و … آزاد میشوند و جمعآوری ذرات خشک و غیر چسبنده به کار برده میشود. این دستگاه نمیتواند در دمای بالای 400 درجه سانتیگراد فعالیت داشته باشد به همین دلیل نمیتوان از آن برای محیطهایی که آلایندگی سمی و یا انفجاری دارند استفاده نمود. مقطع ورودی هوای این دستگاه مثلثی است و بدنه آن تنها از بخش مخروطی ساخته شده و بخش استوانهای ندارد. به همین دلیل جریان هوای مارپیچی شدیدتری میتواند ایجاد کند که این ویژگی کارایی دستگاه را در جذب ذرات بالا میبرد.
دستگاه سیکلون فان تونگرن
کاربرد دستگاه سیکلون فان تونگرن در جداسازی کالتالیستها و ذرات جامد از گاز حاصل از فرآیند کراکینگ بستر سیال (FCC) مورد استفاده قرار میگیرد. این فرآیند مواد سنگین نفتی را به فرآوردههای باارزش ارتقا میدهد.
انواع سیلیکونها از نظر اندازه
- سیلکونهای کوچک
- سیلکونهای متوسط
- سیلکونهای بزرگ
انواع سیکلون از نظر بازدهی
سیکلونها از نظر میزان بازدهی نیز به انواع مختلفی تقسیم میشوند که شامل موارد زیر میشوند:
سیکلونهای با توان عملیاتی (راندمان پایین)
این سیکلون در مقیاسهای بزرگ طراحی میشود و افت فشار آن نسبت به سایر انواع کمتر است.
سیکلونهای مرسوم (راندمان متوسط)
این سیکلون افت فشار کمی دارد و با توجه به داشتن راندمان متوسط، نسبت به سایر سیکلونها مرسومتر است.
سیکلونهای با راندمان بالا
افت فشار در این نوع از سیکلون بیشتر از دو نوع دیگر است.
انواع سیکلون از نظر شکل مقطع ورود جریان هوا
- مقطع ورودی مستطیلی
- مقطع ورودی دایرهای
انواع سیکلون از نظر جایگاه ورودی گاز به محفظه
جایگاههای ورودی گاز به محفظه سیکلون میتوانند با یکدیگر متفاوت باشند، به همین دلیل سیکلونها را از نظر جایگاه ورودی گاز نیز به انواع مختلف دستهبندی میکنند.
دستگاه سیکلون مماسی
در سیکلون مماسی که به آن سیکلون فوقانی نیز گفته میشود، ورودی با بدنه در قسمت بالای دستگاه مماس است. از کاربردهای این دستگاه میتوان به کارخانجات سیمان، نیروگاههای برق و ریختهگری اشاره کرد.
دستگاه سیکلون محوری
در این نوع سیکلون، ورودی دستگاه در بالای آن قرار داشته و جریان هوا موازی با محور بدنه به دستگاه وارد میشود. جریان هوا به وسیله پرههایی که داخل دستگاه وجود دارد به شکل گردباد و مارپیچی درآمده و به سمت پایین حرکت میکند. در اغلب مواقع سیکلونهای محوری به صورت چندتایی نصب میشوند و راندمان دستگاه را بالا میبرند.
دستگاه سیکلون تحتانی
دریچه ورود هوا در سیکلون تحتانی در قسمت پایینی دستگاه قرار دارد و از آن میتوان برای جدا کردن قطرات آب از گاز یا هوا استفاده نمود. این سیکلونها بزرگتر از سایر انواع هستند و بعد از اسکرابرها قرار میگیرند.
دستگاه سیکلون با ورودی مارپیچ
ورودی مارپیچ در این نوه سیکلون باعث میشود جریان گاز به محض ورود حرکت چرخشی و مارپیچی پیدا کند و از آشفتگی نامطلوب و تلاطم گازها پیشگیری کند تا راندمان جداسازی ذرات جامد نیز افزایش یابد.
انواع سیکلون از نظر نحوه قرارگیری
نحوه قرارگیری سیکلونها نیز میتواند با یکدیگر متفاوت باشد که شامل موارد زیر میشوند:
دستگاه سیکلون موازی
موازی قرار گرفتن سیکلونها بار ورودی به سیستم را کاهش داده و راندمان را افزایش میدهند.
دستگاه سیکلون سری
سیکلونهای سری نیز برای افزایش حجم گاز پاکسازی شده و راندمان دستگاه به این شکل طراحی شدهاند، اما افت فشار در این نوع سیکلونها بیشتر از موازی است.
انواع سیکلون از نظر محل قرارگیری کمپرسور یا Blower
دمنده یا Blower برای ایجاد افت فشار در دستگاه مورد استفاده قرار میگیرد تا در هوای ورودی حرکت گردابی ایجاد شود. دمنده در واقع گاز را به بیرون هدایت میکند و میتواند قبل یا بعد از سیکلون قرار گیرد. محل قرارگیری این دمنده بر اساس فاز جامد یا گازی که در ورودی سیکلون در جریان قرار میگیرد انتخاب میشود. ذرات جامد به پرههای دمنده آسیب میرسانند، به همین دلیل اغلب دمندهها بعد از سیکلون قرار میگیرند تا آسیب نبینند.
مزایا استفاده از دستگاه سیکلون
- طول عمر بالا
- عدم نیاز به کمپرسور باد
- کم بودن هزینههای عملیاتی، نگهداری، نصب و تعمیر آن به دلیل نداشتن بخش متحرک
- استاندارد بودن کیفیت و اندازه کیسه جمعآوری ذرات
- اشغال کردن فضای کم در محل مورد نظر
- عملکرد دستگاه بدون نیاز به انرژی الکتریکی
- امکان دفع آسان ذرات انباشته شده
- مکانیسم و نحوه عملکرد ساده و آسان
نحوه عملکرد دستگاه سیکلون چیست؟
- مرحله اول: جریان هوا از ورودیهای مختلف وارد دستگاه میشود و فشار هوا هنگام ورود به دستگاه کمتر است.
- مرحله دوم: هرچه هوا به سمت پایینتر حرکت میکند فشار بیشتر شده و این اختلاف هوا موجب ایجاد شدن حالت گردابی میشود.
- مرحله سوم: درون حالت گردابی که هنگام عبور هوا ایجاد شده است، نیروی گریز از مرکز وجود دارد که باعث میشود ذرات جامد به دیوارههای داخلی دستگاه برخورد کرده و به سمت انتهای مخروط میرود و تهنشین میشود.
- مرحله چهارم: مواد جامد درون یک قیف جمع شده و جریان هوای پاکسازی شده از بخش کناری دستگاه به سمت بالا حرکت میکند تا از دستگاه خارج شود.
اجزای تشکیل دهنده دستگاه سیکلون
اجزا تشکیلدهنده دستگاه سیکلون شامل موارد زیر میشوند:
- بدنه: بدنه این دستگاه استوانهای شکل با قطر 10 تا 5000 میلیمتر است.
- مخروطی: این قسمت دستگاه در ادامه بدنه قرار دارد که ذرات جامد پس از جدا شدن از هوای ورودی آن در راس آن جمع میشوند. این بخش حدود 7 تا 8 درجه نسبت به بدنه شیب دارد که باعث میشود ذرات بتوانند بر روی آن سر خورده و در انتهای آن ته نشین شوند.
- دریچه ورود گاز: گاز حاوی ذرات جامد و گرد و غبار از این دریچه به دستگاه وارد میشوند.
- دریچه خروج گاز: گاز یا هوا پس از تصفیه از این بخش خارج میشود.
- محفظه جمعکننده ذرات: ذرات جامد پس از جدا شدن از هوا یا گاز به این دریچه وارد شده و از بخش خارج میشوند.
- دمنده (Blower): این بخش سیکلون درون دستگاه افت فشار ایجاد میکند تا باعث به وجود آمدن حرکت گردابی در گاز ورودی شود.
هنگام انتخاب نوع سیکلون مورد نظر باید چه فاکتورهایی را در نظر بگیریم؟
- صنعت مورد نظر
- شرایط محیطی
- نوع گاز تولیدی
- چگالی و سایز ذرات
- بازدهی
- میزان رطوبت
- حجم گاز
- دمای هوای ورودی
- دبی جریان ورودی
نکات مهمی که باید هنگام استفاده از سیکلون به آنها توجه نمایید:
پیش از خرید هر یک از انواع این دستگاه بهتر است با برخی معایب دستگاه سیکلون آشنا شوید و بتوانید به راحتی بر اساس نیاز خود بهترین نوع آن را انتخاب نمایید.
- عدم امکان تصفیه درست و مناسب مواد چسبناک
- مشکلات تولید صدا
- افت فشار بالا متناسب با تنظیمات (0.5 تا 2.5 کیلو پاسکال)
- عملکرد ضعیف برای جمعآوری ذرات کوچک (کمتر از 10 میکرومتر)
- حساس به فرسایش و خطر انسداد در ورودی
- کاربرد و عملکرد کمتر برای بار جزئی
- انتشار پسماند در سیکلونهای مرطوب
دستگاه سیکلون مورد نظر خود را از کجا خریداری نماییم؟
مجموعه ایران صنعت یکی از معتبرترین فروشگاهها در زمینه فروش انواع ماشینآلات صنعتی به شمار میرود که شما میتوانید هر یک از محصولات صنعتی مورد نظر خود از جمله انواع دستگاه سیکلون را از این فروشگاه تهیه نمایید. تمامی محصولات این مجموعه از کیفیت بالایی برخوردار بوده و دارای گارانتی هستند. علاوه بر این، ایران صنعت این امکان را برای شما فراهم کرده است که بتوانید بدون نیاز به مراجعه حضوری هر یک از انواع دستگاههای سیکلون مورد نظر خود را به صورت اینترنتی از این مجموعه خریداری نمایید. برای خرید دستگاه سیکلون از مجموعه ایران صنعت و استعلام قیمت تنها کافی است با شمارههای درج شده در سایت تماس گرفته و درخواست خود را ثبت نمایید.